RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

"Nevidljive mape Subotice"

Aleksandra Orlić | 22. novembar 2019. | 16:41 | Društvo

"Nevidljive mape Subotice"

Učenici iz gimnazija „Svetozar Marković“ i „Kostolanji Deže“, Ekonomske škole „Bosa Milićević“ i Politehničke škole, danas su organizovali kraću turističku turu za vršnjake i sugrađane pod nazivom „Nevidljive mape Subotice - Nećete kafu?“, čime su želeli da ukažu na značajne istorijske ličnosti koje su ostavile traga u našem gradu.

„Poštovani putnici, učenici srednjih škola ispraćaju subotičke putnike na daleki put“ — ovim rečima su subotički srednjoškolci preko razglasa Železničke stanice pozdravili učesnike ture, koji su se zatim uputili do centra grada. A među njima —  lekar Artur Munk, istraživač Oskar Vojnić, svetski putnik Tibor Sekelji, novinarka Ilona Filep i  Bela Lugoši, poznatiji kao grof Drakula, čije likove su autentičnim replikama i kostimima dočarali đaci.

Tokom rute, aktreri su kroz istinite priče, mitove ili pak lokalne izreke dočarali bogatu, a nedovoljno vidljivu istoriju Subotice i živote ljudi koji su svojim delovanjem doprineli obogaćivanju društvenog i kulturnog miljea grada. „Nevidljive mape Subotice“ nastale su u okviru projekta „Mi i oni drugi“, kojim se Grupa 484 iz Beograda, zalaže za sistemske promene u obrazovanju mladih u Srbiji.  

Ovakav vid nastave među subotičkim srednjoškolcima pokazao se kao vrlo efikasan, jer kako kaže profesorica Ekonomske škole, Ivana Ćirić, kod dece podstiče produktivnosti i kreativnost.

Skupina se  rastala na trgu, uz prepoznatljiv pozdrav „ćao ste“, i pitanje karakteristično za naš kraj „Nećeš kafu?“, dok je deo okupljenih nastavio put Buvljaka, odakle se ukrcao u autobus na liniji br. 6 i tokom vožnje do Palića, uživao u predstavi „Ne/vidljivi grad“ u izvedbi glumačke trupe Dah teatra.

Ostale vesti iz ove kategorije