RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Danas je Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama

Sanda Mileusnić | 25. novembar 2019. | 15:48 | Društvo

Danas je Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama

Prema podacima Centra za socijalni rad, u prvih devet meseci prijavljeno je 510 slučajeva nasilja u porodici ili partnerskim odnosima, a žrtve su pretežno bile žene, njih 370. Femicid na teritoriji našeg grada u ovoj, kao ni u prethodnoj godini nije zabeležen. Ovo su podaci sa kojimа dočekujemo 25. novembar, Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama.

U odnosu na 504 slučaja nasilja u prošloj godini, ova godina je već za prvih devet meseci premašila tu cifru, a do danas ih je prijavljeno 627. Žrtve su u preko 70 odsto žene, a najčešći nasilnici su žrtvin vanbračni  ili bračni partner.

Nasilje nad ženama se najčešće dešava u okviru porodice, odnosno unutar  četiri zida. Fizičko nasilje je najčešći oblik koji se prijavljuje, ali ga u stopu prati  psihičko. Policija  u najvećem broju slučajeva zaprima ovakve prijave, dok se samo mali broj žrtava obraća direktno Centru za socijalni rad.

Prilikom pružanja pomoći žrtvama, Centar za socijalni rad je najviše usmeren na unapređenje njihove egzistencije i psihičku pomoć, dok se smeštaju u sigurne kuće, pribegava vrlo retko.

Prema evidenciji Centra za socijalni rad,  u 20 odsto slučajeva žrtve su prijavile nasilnika više od jedanput.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Normiranje“, koji je sufinansiran iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostale vesti iz ove kategorije