RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Zemlja sa grobova crvenoarmejaca biće poslata u Rusiju

Sanda Mileusnić | 25. novembar 2019. | 15:52 | Društvo

Zemlja sa grobova crvenoarmejaca biće poslata u Rusiju

Povodom međunarodne memorijalne akcije „Put sećanja“, koju je Ministarstvo odbrane Ruske federacije pokrenulo u čast 75.godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, na Spomen-komplesku palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, svečanom ceremonijom iskopana je zemlja sa grobova vojnika Crvene armije. Ona će u specijalnim vrećicama biti poslata u Rusiju.

Zemlja sa grobova sovjetskih vojnika biće poslata u Rusiju kako bi bila uključena u projekat „Put sećanja“. Crvenoarmejci su u Subotici poginuli oslobađajući je, a sa svakog groba biće uzet grumen zemlje, koja će biti pohranjena u hramu, koji se gradi u okviru ovog projekta Ministarstva odbrane Ruske federacije.

Kultura sećanja je nešto što nas obavezuje da ne zaboravimo na heroje koji su poginuli braneći Suboticu. Danas mnogi pokušavaju da izjednače zločince i žrtve, a ovaj projekat „Put sećanja“ uticaće na mnoge generacija, pogotovo mlade, i pomoći će izgradnji sistema vrednosti u kojem se bori protiv ideologije nacizma i fašizma, istakao je načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković.

Na prostoru Srbije zemlja će biti uzeta sa 14 grobalja.

Ostale vesti iz ove kategorije