RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Sanda Mileusnić | 26. novembar 2019. | 13:26 | Društvo

Bunjevci obeležili Dan Velike narodne skupštine

Svečanom akademijom obeležen je nacionalni  praznik  bunjevačke nacionalne zajednice, 25.novembar, Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena.

Od Velike narodne skupštine i prisajedinjena Vojvodine, prošla je 101 godina. Za Bunjevce je ovaj datum izuzetno značajan, jer je doneo nove istorijske okolnosti - tada su subotički gimnazijalci prvi put imali priliku da uče bunjevački sa pravopisom kao svoj maternji jezik, a sada nakon toliko godina on se vraća u gimnazije.

Srbija danas ne bi bila prepoznatljiva kao država kakva jeste da nema Bunjevaca, a ovaj nacionalni praznik,  u vreme kada mnogi zastupaju interese da živimo odvojeno, značajan je jer govori o zajedničkom suživotu svih naroda u Subotici i daje optimizam za budućnost, istakao je načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković.

Sledeće godine obeležiće se i stogodišnjica potpisivanja Trijanonskog sporazuma, kojim su nakon Prvog svetskog rata promenjene granice u Evropi.  Južnoslovenski narodi su težili ujedinjenju, a dok je jedan deo Bunjevaca ušao u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, drugi  je ostao van ove nove, velike države.

Dan Velike skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, jedan je od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne zajednice.

Ostale vesti iz ove kategorije