RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Okrugli sto „Ka efikasnijem povezivanju stručnog obrazovanja i privrede“

Aleksandra Orlić | 26. novembar 2019. | 16:11 | Društvo

Okrugli sto „Ka efikasnijem povezivanju stručnog obrazovanja i privrede“

Na Otvorenom univerzitetu održan je drugi okrugli sto sa temom „Ka efikasnijem povezivanju stručnog obrazovanja i privrede“, u kom su učestvovali predstavnici Grada, Socijalno-ekonomskog saveta, Sindikata obrazovanja, Gradskog odbora obrazovanja, Privredne komore, obrazovnih institucija i privrednika, a sve u cilju sumiranja tromesečne primene Zakona o dualnom obrazovanju, te ukazivanja na njegove moguće izmene i dopune.

Početkom školske godine počela je i primena Zakona o dualnom obrazovanju koji se realizuje na nivou cele države, u čak 112 srednjih škola.

Formalizacijom dualnog obrazovanja, sada su tačno propisani uslovi rada kod preduzetnika, kvalitet opreme, naknada učenika za vreme provedeno na radu, kao i obavezna kvalifikacija mentora.

Protekli period ukazao je i na određene praktične probleme koji se pojavljuju tokom sprovođenja ovakvog načina obrazovanja. Kada su u pitanju privrednici u našem gradu, oni pokazuju veliko interesovanje za saradnju sa školama, međutim budući da ulažu svoje vreme i resurse, voleli bi da imaju pojedine olakšice.

Iz Lokalne samouprave poručuju da su spremni da daju svoj doprinos boljem i kvalitetnijem obrazovanju mladih i njihovom ostanku u gradu.

U Subotici su u sistem dualnog obrazovanja uključene su četiri srednje škole – Hemijsko-tehnološka škola, Politehnička škola, Tehnička škola „Ivan Sarić“ i Ekonomske škole „Bosa Milićević“.

Ostale vesti iz ove kategorije