RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

U Gerontološkom klubu Centar I otvorena još jedna Slamarska kolonija

Aleksandra Orlić | 27. novembar 2019. | 15:38 | Društvo

U Gerontološkom klubu Centar I otvorena još jedna Slamarska kolonija

U Gerontološkom klubu Centar I, otvorena je 39. po redu Slamarska kolonija, u kojoj će tokom tri dana pored najstarijih sugrađana učestvovati i srednjoškolci iz Politehničke škole.

Sugrađanka Mirjana Kirbus upoznaje se sa slamarstvom nakon tri decenije rada kao medicinska sestra. Odlazak u penziju pružio joj je mnogo slobodnog vremena, koje je kako kaže, želela da provodi korisno, a budući da potiče iz slikarske porodice u kojoj se mnogo cenio ručni rad, odlučila se da završi kurs za obradu slame. Treća dob, dodaje sagovornica, donela joj je novu mladost koju ispunjava stravarući radove od slame i družeći se sa prijateljima u gerontološkom klubu Centar I.

Da tehnika izrade slika u slami, nije zanat koji odlazi u zaborav sa našim precima, govori i velika zainteresovanost mladih za očuvanja tradicionalnih zanata tipičnih za sever Bačke. Tako će Koloniji prisustvovati i učenici Politehničke škole.

Gerontološki klub Centar I dugi niz godina svojim korisnicima nudi slamarske sekcije, a već 39. put u njemu se organizuje trodnevna Slamarska kolonija.

Retrospektiva slamarskih sekcija i kolonija, u vidu postavke radova, izložena je tokom čitave godine u Klubu, a umeće slamarki SRP-a vidi se i van okvira ove institucije, kada svoje rukotvorine predstavljaju na raznim lokalnim i vangradskim manifestacijama.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Treća životna dob“, koji je sufinansiran iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostale vesti iz ove kategorije