RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Ulični psi sa narandžastom ušnom markicom - bezbedni po okolinu

Aleksandra Orlić | 27. novembar 2019. | 15:43 | Društvo

Ulični psi sa narandžastom ušnom markicom - bezbedni po okolinu

Gradsko Prihvatilište za napuštene pse i mačke pokrenulo je inicijativu u okviru koje već nekoliko meseci sprovodi kontrolu vlasničkih pasa i CNR program zaštite pasa lutalica koja bi, dugoročno, trebalo da doprinese nultoj populaciji napuštenih životinja u Subotici.

Usled konstantne popunjenosti smeštajnih kapaciteta Prihvatilišta za napuštene pse i mačke i sve većeg broja pasa na ulicama, Služba „Zoohigijene“ počela je realizaciju CNR programa - „Uhvati, steriliši, pusti“. Ova mera podrazumeva da se psi lutalice pokupe sa određene lokacije i dovode u Prihvatilište, kako bi prošli trijažu i dobili obeležje u vidu narandžaste markice sa brojem. Nakon toga, životinje se ponovo vraćaju u blizinu mesta sa kog su uhvaćene, s tim što su sad bezbedni po okolinu, dok oni koji nisu u mogućnosti da budu vraćeni na teritoriju, zbog svoje veličine i agresivnosti, ostaju u Prihvatilištu gde se dalje radi na njihovoj socijalizaciji i pripremi za moguće udomljenje.

Ove mere imaju za cilj smanjenje populacije pasa na ulicama, koje dodaje naša sagovornica, neće biti moguće ukoliko sugrađani ne vode računa o svojim ljubimcima. Kako bi edukovali Subotičane o obavezi čipovanja i vakcinacije životinje, kao i o odgovornom vlasništvu, Prihvatilište je uporedo sa CNR programom, pokrenuli i kontrolu vlasničkih pasa, gde u saradnji sa Komunalnom policijom i Komunalnom inspekcijom obilazi domaćinstva po mesnim zajednicama.

Pored toga, iz Prihvatilišta apeluju na vlasnike da sterilišu svoje pse, ukoliko se ne bave njihovim uzgojem, čime će se u velikoj meri smanjiti neplansko razmnožavanje životinja i poboljšati njihov karakter.

Gradsko Prihvatilište za napuštene pse i mačke, jedino je u Srbiji koje sprovodi CNR program uporedo sa kontrolom vlasničkih pasa, čiji preliminarni rezultati će se moći videti u naredne dve godine, nakon čega će on biti preusmeren na rešavanje problema napuštenih mačaka. Ove privremene mere, kažu iz „Zoohigijene“, bi trebalo da dovedu do minimalnog broja lutalica u našem gradu.

Ostale vesti iz ove kategorije