RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

U Subotici trenutno oko 100 migranata

Sanda Mileusnić | 28. novembar 2019. | 16:37 | Društvo

U Subotici trenutno oko 100 migranata

U Prihvatnom centru za migrante trenutno je 56 ljudi, većinom žene i deca, a prema podacima Radne grupe za praćenje migracija na teritoriji grada Subotice, još oko 50 lica u našem gradu boravi van kampa pokušavajući da pređe granicu. Bezbednosna situacija je na zadovoljavajućem nivou, a incidenata između državljana Srbije i izbeglica nije bilo, poručuju nadležni.

Tridesetjednogodišnji Išamil iz Sirije, u Suboticu je došao pre nedelju dana, a pre toga je bio nedelju dana u Beogradu. Usput je upoznao mnoge koji dele njegovu sudbinu, uglavnom iz Palestine, Sirije i Libije, koji su kao i on pobegli od rata. Pre par dana probao je da pređe mađarsku granicu, ali su ga vratili. Međutim, on se i dalje nada  da će se uskoro domoći svog cilja – Evrope.

„Nemam tačnu destinaciju, ali idem u Evropu, možda će to biti Francuska, Španija, Nemačka ili Italija, nije mi bitno, samo da sam u Evropi. Nekada ste prisiljeni da odete, kada rat počne, ne želite da napustite svoju porodicu, svoju zemlju, ali nije lako ostati, jer kada vidite nekog mrtvog pored sebe, morate bežati, jer ako ostanete i vi ćete poginuti, i vi biste bežali da morate.“

Iako je, kako kaže, granicu teško preći, ne odustaje, a dok je ovde, trudi se da se negde skloni preko noći, jer su hladne.

„Po noći tražimo neko mesto da spavamo, bilo gde da nađem, spavaću tamo, a preko dana odemo u neki kafić da napunimo telefone, da možemo da se čujemo sa porodicom. Negde neće da nas prime jer smo stranci, kažu nam da je rezervisano.“

Broj migranata se svakodnevno prati, a prema poslednjim podacima, u kampu se trenutno nalazi 25 osoba iz Avganistana, 22 iz Sirije, 5 iz Irana i 4 iz Eritreje. Od njih ukupno 56, 70 odsto su žene i deca. Broj ljudi koji je van kampa svakodnevno varira, a oni se kreću prema Kelebiji ili Horgošu.

Bezbednosna situacija po sve građane je na zadovoljavajućem nivou, a u narednom periodu zbog lošijih vremenskih uslova možemo očekivati  manji priliv migranata, poručuju nadležni.

Ostale vesti iz ove kategorije