RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Generalni konzul Republike Hrvatske u zavničnoj poseti Regionaloj privrednoj komori Subotica

Bojan Nikolić | 26. januar 2016. | 14:44 | Privreda

Generalni konzul Republike Hrvatske u zavničnoj poseti Regionaloj privrednoj komori Subotica

Novi generalni konzul Hrvatske u Subotici, Velimir Pleša posetio je danas Regionalnu privrednu komoru, gde se sastao sa predstavnicima privrede regiona sa kojima je razgovarao o jačanju postojeće saradnje.

Poseta je utemeljena na dosadašnjoj dobroj saradnji  između regiona koji "pokriva" RPK Subotica i Republike Hrvatske. Dobra saradnja se ogleda  kroz rast robne razmene sa ovom susednom zemljom, ali i kroz brojne organizovane posete, razgovore i sajamska izlaganja sa obe strane Dunava.

Slobodan Vojinović, Predsednik RPK Subotica: Ako gledamo odnos Srbije i Hrvatske on se godišnje kreće u prometu između 850 – 900 miliona evra. Nije to čak ni mnogo palo kada je Hrvatska ušla u EU i ostali su ti odnosi izuzetno dobri u privrednom delu. Kada je u pitanju samo naš regio i promet sa Republikom Hrvatskom on se kreće između 25 i 37 miliona dolara u prometu, s tim što je naš region u suficitu kad je u pitanju Hrvatska, ali to nije čudo jer je u suficitu i kada je u pitanju Evropska Unija.“

U PK Vojvodine smatraju da dosadašnja saradnja bila  uspešna a da ubuduće može biti još bolja. Postoji interes određenih županija za proširenje saradnje sa regionom Vojvodine.

Ratko Filipović, predsednik PK Vojvodine: „Za nas je veoma  važno da komorski sistem Srbije u ovom slučaju Vojvodine po novom zakonu je još spremniji i sposobniji jer nam je veći interes da razvijamo saradnje u regionu jer smo zaduženi po novom zakonu za međuregionalnu saradnju a ta međuregionalna saradnja u okvirima EU je nešto što po našem viđenju iz Vojvodine je suštinski i jedna od najbitnijih komponenti koje nas čekaju u EU,a prva zemlja koju smo mi upućeni je svakako Republika Hrvatska.“

Poseta je zasnovana na približavanju dve zemlje kroz različite vidove saradnje, posebno na nivou AP Vojvodine i hrvatskih županija. PK Vojvodine i RPK Subotica tradicionalno imaju dobru saradnju sa komorama iz južnih i istočnih hrvatskih županija, a kroz razgovor izražena je želja za saradnjom između RPK Subotica i PK Međumurje u Čakovcu koja je privukla veliki broj investicija iz Evropske unije. Oblasti kroz koje bi se saradnja učvrstila svakako su poljoprivredna, prehrambrena, prerađivačka, industrija nameštaja  i dr. 

Velimir Pleša, Generalni konzul Republike Hrvatske: Ja zaista svoj posao kao generalni konzul u Subotici želim, prihvatam i doživljavam kao posao koji će biti usmeren  pre svega na povezivanje privredne i kulturne saradnje između dveju država na nivou regija u ovom slučaju Vojvodine i Subotice a u Hrvatskoj, županija koje imaju potrebe za predstavljanje i povezivanje sa ovim krajem. Kada je privreda u pitanju meni je drago da smo kroz razgovor došli do toga da su brojne županije već povezane sa ovim regionom, ali isto tako došli smo do zaključka i saznanja da isto tako postoje županije u Hrvatskoj sa kojima bi takva saradnja bila dobrodošla. U prilog tome, s obzirom da sam ja rođen u Međumurju u Čakovcu, ja sam lično ponudio predstavnicima privrede Vojvodine i Subotice povezivanje sa komorom u Međumurju u Čakovecu.

Predstavnici privrede Vojvodine i regiona Subotice zajedno sa generalnim konzulom složili su se u  oceni da zajednička saradnja kroz privredu može biti i dobar putokaz  bilateralne saradnje na političkom planu dveju država.

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije