RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Obeležen nekadašnji Dan republike

Aleksandra Orlić | 29. novembar 2019. | 16:22 | Društvo

Obeležen nekadašnji Dan republike

Najznačajniji i najveći praznik nekadašnje Jugoslavije, 29. novembar – Dan republike, delegacije Udruženja građana Pokret IV Mini Jugoslavije, Centra Tito, Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji, obeležile su polaganjem venca na spomenik Josipu Brozu Titu, koji je postavljen na prostoru IV Mini Jugoslavije.

Da je Jugoslavija opstala, danas bi se slavio 75. po redu Dan republike. Umesto toga, od velike države ostala su samo sećanja.

Iako se tada veličala Komunistička partija Jugoslavije, ovaj datum danas se vezuje za sećanje na zajedništvo i besklasno društvo, na „Bratstvo i jedinstvo“, o kojim sugrađanin Dragutina Filipović, priča sa setom u grudima.

Po rečima Mikloša Olajoša Nađa iz Centra Tito, vrlo je važno sećati se bivše republike, jer jugoslovenska ideologija može biti korisna kao sinonim za saradnju i povezivanje današnjeg i budućeg društva.

Više od decenije nakon raspada SFRJ, Dan Republike ostao je zvanični praznik u Saveznoj Republici Jugoslaviji sve do 14. novembra 2002 godine, kada je ukinut odlukom Veća građana Savezne skupštine.

Ostale vesti iz ove kategorije