RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Izložba u čast pedesetogodišnjice osnivanja Grupe „Bosch+Bosch“

Aleksandra Orlić | 29. novembar 2019. | 16:27 | Kultura

Izložba u čast pedesetogodišnjice osnivanja Grupe „Bosch+Bosch“

Povodom 50 godini od osnivanja Grupe „Bosch+Bosch“, u Gradskom muzeju upriličena je izložba dela radova svih umetnika koji su tokom sedam godina postojanja stvarali pod okriljem ovog sastava, a čija ostvarenja su u značajnoj meri doprinela stvaranju novih umetničkih tendencija na polju vizuelnih umetnosti.

Daleke 1969. godine mladi entuzijasti, okrenuti ka radikalnim, inovativnim i neoavangardnim umetničkim istraživanjima i eksperimentima, na inicijativu Slavka Matkovića, u subotičkoj poslastičarnici „Triglav“ osnivaju Grupu „Bosch+Bosch“. Njihovim udruživanjem nastala je nova umetnička praksa na teritoriji tadašnje države, pa i šire, koja se iako ne izdržavši ni deceniju zajedništva, ostavilja za sobom veliki umetnički trag, kako brojčano tako i vrednosno.

Grupa je i tokom trajanja, kao i nakon prestavka rada inspirisala mnoge stvaraoce budući da je područje delovanja njenih članova bila vizuelna i konceptualna umetnost, performansi, instalacije, multimediji, kritike, stripovi, poezija i druge stvaralačke ideje. Upravo u težnji ka raznolikošću, sastav 1973. postaje bogatiji za jednog člana, Katalin Ladik, danas poznatu pesnikinju, performerku i glumicu.

Izložba „Bosch+Bosch“, u Gradskom muzeju, trajaće do 25. maja naredne godine.

Ostale vesti iz ove kategorije