RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Testiranje i prevencija ključni u smanjenju broja obolelih od HIV-a

Aleksandra Orlić | 2. decembar 2019. | 15:36 | Zdravstvo

Testiranje i prevencija ključni u smanjenju broja obolelih od HIV-a

Na teritoriji Severnobačkog okruga, od 1985. godine, od kada se vodi evidencija, u Zavodu za javno zdravlje registrovana je ukupno 71 osoba pozitivna na HIV virus, od kog broja su ove godine otkrivena dva nova slučaja. Epidemiolozi ističu da pravovremeno otkrivanje ove bolesti i uzimanje adekvatne terapije obezbeđuju normalan život kod zaraženih, dok u kombinaciji sa prevencijom čine put ka smanjenju novoobolelih osoba.

Pandemija HIV-a, koja je više od tri decenije prisutna na svim kontinentima, godinama se pokušavala zaustaviti putem edukacije stanovništva, odnosno propagiranjem zaštićenih polnih odnosa. Međutim, kako kaže, epidemiolog spec. dr med. Nebojša Bohucki, ove mere nisu dovele do zadovoljavajućih rezultata, budući da se iz godine u godinu beleži porast broja novozaraženih. Stoga je na nivou Svetske zdravstvene organizacije, poslednjih godina uvedena nova strategija koja akcenat stavlja na pravovremeno testiranje i započinjanje sa lečenjem.

Pored omasovljenja redovnog testiranja, danas se sve više govori i o upotrebi preekspozicione profilakse, takozvanog PrEP-a, koje uzimaju osobe koje nemaju HIV infekciju kako bi sprečile da se zaraze tokom rizičnog kontakta, a čija kombinacija čini siguran, ali decenijski put ka zaustavljanju ove epidemije.

Povodom Svetskog dana borbe protiv side, koji se obeležava 1. decembra, Zavod za javno zdravlje je danas organizovao besplatno i poverljivo testiranje na HIV u dva termina, od 9 do 14 časova i od 19 do 24 časa, na koje su zainteresovani sugrađani mogli da dođu bez uputa i zdravstvene knjižice.

Ostale vesti iz ove kategorije