RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Pravilna zaštita vodomera tokom zimskih dana

Aleksandra Orlić | 3. decembar 2019. | 16:14 | Društvo

Pravilna zaštita vodomera tokom zimskih dana

U zimskom periodu kada su temperature često ispod nula stepeni Celzijusa, usled nezaštićenih vodomernih skloništa ili nezaštićenih prostorija u kojima se nalaze vodomeri, može doći do njihovog zamrzavanja. Iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ kažu da je ovo jedan od značajnijih problema u distributivnom sistemu tokom zime, te da je važno da sugrađani na vreme i pravilno zaštitite svoje merne uređaje.

Obaveza JKP „Vodovod i kanalizacija“ je održavanje priključne vodovodne cevi do vodomera - sa ulične strane, a obaveza potrošača je briga o delu kućnog priključka iza vodomera i održavanje šahta čistim i dostupnim za očitavanje i eventualne intervencije. Tako bi tokom zimskih danas, svi oni čiji su vodomer i cevi postavljeni na mestima izloženim negativnim temperaturama, kao što su garaže, podrumi, dvorišta ili u prostorijama koje se slabije ili uopšte ne greju, trebalo adekvatno da ih zaštite, kako ne bi došlo do smrzavanja i nepotrebne štete.

Iz istog razloga, oni koji poseduju objekte u kojima ne borave stalno preporuka je da sa dolaskom niskih temperatura, provere svoje unutrašnje instalacije i vodomere, kao i da zatvore propusni ventil ispred vodomera prema objektu i ispuste vodu iz kućne instalacije.

Iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ apeluju na korisnike da po završetku svakog mesečnog očitavanja vodomera ponovo zaštite svoje šahte od niskih temperatura, kao i da se u zimskim mesecima izvrši provera celokupne unutrašnje vodovodne instalacije u objektima i stanja brojčanika na vodomeru, te da se na vreme uoče eventualna vidljiva curenja. Sve uočene nedostatke sugrađani mogu prijaviti dežurnoj službi ovog preduzeća.

Ostale vesti iz ove kategorije