RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Sedmaci OŠ „Matija Gubec“ odneli pobedu na takmičenju u programiranju

Sanda Mileusnić | 5. decembar 2019. | 15:55 | Društvo

Sedmaci OŠ „Matija Gubec“ odneli pobedu na takmičenju u programiranju

Učenici OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta odneli su pobedu u takmičenju „Coding Challenge 2019“, gde je 20 škola odmerilo snage u programiranju. Takmičenje je organizovano u okviru projekta „Škole za 21.vek“ koji finansira Britanski savet u Srbiji, a ovo je treća faza takmičenja koja je održana proteklog vikenda u Zrenjaninu.

Gupčeva lipa, koju je ova škola dobila 2010.godine, bila je idejni pokretač za izradu male meteorološke stanice, za koju je dvojac iz tavankutske škole „Matija Gubec“ odneo pobedu na takmičenju u Zrenjaninu.

Iako automatizovana meteorološka stanica pod nazivom „Klon Gupčeve lipe – fenološka meteorološka merenja“, deluje kao da ju je komplikovano napraviti, Ognjen koji je sa Stefanom radio na njoj, kaže da nije tako teško kao što izgleda,.

Stefanova i Ognjenova ljubav prema programiranju rodila se još  u detinjstvu i obojica planiraju da nastave time da se bave i upišu programerski smer u srednjoj školi. Nastavnik tehnike i tehnologije, Branko Stantić, usmerio ih je i pomogao im na ovom takmičenju, koje je započelo prošle godine uključivanjem škole u projekat „Škole za 21.vek“, a u okviru kog su dobili 30 mikrobit računara.

Pojedini delovi  meteo stanice napravljeni su 3D štampačem koji je škola dobila zahvaljujući Ministarstvu prosvete Republike Hrvatske.

Kao pobedničku nagradu, osim diploma za učenike, ova škola je dobila paket vrednosti oko 600 evra, a plasirali su se i na Regionalno takmičenje za zemlje Zapadnog Balkana koje će se održati u Tirani, u aprilu 2020.godine. Osim Tavankućana, u Albaniju ide i OŠ „Miroslav Antić“ sa Palića, koja je bila drugoplasirana na takmičenju u Zrenjaninu.

Ostale vesti iz ove kategorije