RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Otvoren Regionalni inovacioni startap centar

Sanda Mileusnić | 6. decembar 2019. | 13:05 | Društvo

Otvoren Regionalni inovacioni startap centar

Sastankom ministara za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije i Republike Mađarske, zvanično je otvoren Regionalni inovacioni startap centar Ekonomskog fakulteta u Subotici.

Nakon većih univerzitetskih centara, sada i Subotica ima moderan startap centar. Najveći potencijal Srbije nije u nafti i gasu, već u inženjerima i ekonomistima, te je zato otvaranje ovakvih centara i u manjim sredinama od izuzetnog značaja, kako bi se mladima omogućilo pokretanje sopstvenih inovacionih i startap kompanija u svom gradu, istakao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović.

Regionalni inovacioni startap centar nalazi se u poslovnoj zgradi Fakulteta, na adresi Adolfa Singera 12a, a Vlada Rapublike Srbije nastaviće ulaganje u najnoviju tehnološku infrastrukturu ovakvih centara. Saradnja sa Mađarskom na polju inovacija, treba da dovede do razvoja  i domaće digitalizovane industrije, poručio je ministar Popović.

Strateško opredeljenje Mađarske je osnivanje startap firmi, a takođe spada u red država sa veoma razvijenim informacionim tehnologijama. Čak 75 odsto njihovog izvoza čine gotovi proizvodi, što je rezultiralo zavidnim rastom BDP-a u ovoj državi, istakao je Laslo Palkovič, ministar za inovacije i tehnologije Republike Mađarske.

Ministar Mađarske Laslo Palkovič održao je i predavanje  u amfiteatru Ekonomskog fakulteta, nakon čega je usledio bilateralni sastanak sa radnom posetom na ELI-ALPS Istraživačkom institutu u Segedinu.

Ostale vesti iz ove kategorije