RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Produženje roditeljskog prava, da ili ne?

Marijana Tolimir | 10. decembar 2019. | 14:08 | Društvo

Produženje roditeljskog prava, da ili ne?

Iako sa 18 godina u Srbiji svako stiče poslovnu sposobnost, u slučajevima dece sa posebnim potrebama koja nisu u stanju da brinu u sebi, roditelji mogu da produže roditeljsko pravo. Upravo je ova tema odabrana za tribinu koju je organizovala Kancelarija zaštitnika građana povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, stavljajući prava dece u fokus.

Kada dete napuni 18 godina da li produžiti roditeljsko pravo i potpuno ukinuti poslovnu sposobnost? Ovo je velika dilema i odluka sa kojom se suočavaju roditelje dece s posebnim potrebama, a prema rečima defektologa, Vesne Gavrić, u Udruženju Zajedno gde ona volontira, zalažu se za individulni pristup  i zajedničko rešenje do koga dolaze i roditelji i deca. Jer kako ističe, ukidanje poslovne sposobnosti je drastično kršenje ljudskih prava s jedne strane, ali s druge, često u najboljem interesu samog deteta.

Iz iskustva Zaštitnika građana Subotice, Zlatka Marosiuka, upravo su prava osoba sa invaliditetom, posebno dece, među najugroženijim u Srbiji,a  produženje roditeljskog prava samo je jedan od velikih problema sa kojima se ove porodice suočavaju.

Na tribini povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, roditelji dece sa invaliditetom imali su prilike da čuju kako se štite prava njihove dece, ali i kako pripremiti zahtev za produženje roditeljskog prava, odnosno kome se obratiti za pomoć.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Normiranje“, koji je sufinansiran iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostale vesti iz ove kategorije