RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Šuga - uvek prisutna, a zaražen može biti svako

Aleksandra Orlić | 11. decembar 2019. | 15:34 | Zdravstvo

Šuga - uvek prisutna, a zaražen može biti svako

Godišnje se beleži 50 novoobolelih osoba zaraženih šugom na 100.000 stanovnika, kako na nivou države tako i na teritoriji Severnobačkog okruga. Po poslednjim izveštajima Patronažne službe epidemiološka situacija u gradskim i prigradskim vaspitno-obrazovnim ustanovama je na zadovoljavajućem nivou, jer je ovo kožno oboljenje registrovano kod malog broja dece.

Patronažna služba u državnim i privatnim vrtićima, kao i osnovnim i srednjim školama, periodično sprovodi zdravstveno-vaspitni rad, u okviru kog početkom svake školske godine provere zdravstveno stanje dece. Ovakvi pregledi obavljaju se najmanje jednom godišnje, a ponekad i više puta u zavisnosti od zabeležene epidemiološke situacije. Kako kažu iz Patronaže, trenutno nemaju prijavljenih novih slučajeva zaraznog kožnog oboljenja, poznatijeg kao šuga.

Ova parazitarna bolest je u manjoj meri uvek prisutna, u svim sredinama. Epidemiolozi objašnjavaju da je razlog tome što zaražen može biti svako kod dođe u kontakt sa obolelom osobom, te da je velika zabluda da se ona javlja samo kod ljudi koji ne vode dovoljno računa o ličnoj higijeni. Inkubacija traje od jedne od šest nedelja, nakon čega osoba dobija simptome intenzivnog svraba i postaje prenosilac zaraze i na svoje okruženje.

Lečenje zaraze, sa kojom u svetu trenutno živi preko 200 miliona ljudi, je jednostavno i često podrazumeva jednokratnu lokalnu primenu krema na bazi sumpora. Epidemiolozi dodaju i da se ovaj parazit ne zadržava na predmetima, te da je potrebno dva do tri dana na temperaturi ispod 20 stepeni  da oni uginu i to bez ikakvog tretmana.

Ostale vesti iz ove kategorije