RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Deca najčešće stradaju kao putnici u automobilima

Aleksandra Orlić | 12. decembar 2019. | 15:13 | Zdravstvo

Deca najčešće stradaju kao putnici u automobilima

U poslednjih pet godina deca najčešće stradaju kao putnici u automobilima, te je upravo prevencija povreda dece kao putnika u vozilima, odabrana za temu stručnog sastanka zdravstvenih radnika održanog u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Od početka godine desetoro dece poginulo je na putevima Srbije, od kojih je sedmoro nastradalo u automobilu. Iz Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, objašnjavaju da je razlog neslavne statistike u nepravilnom prevozu dece u vozilima, tačnije zbog nekorišćenja ili neadekvatne upotrebe autosedišta.

Kako bi se ukazalo na važnost bezbednog prevoženja dece i na činjenicu da pravilna upotreba autosedišta za 50 odsto smanjuje nastanak fatalnih povreda usled saobraćajne nezgode, Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, prepoznao je značaj i ulogu zdravstvenih radnika u sistemu bezbednosti saobraćaja, te kontinuiranim edukacijama nastoji da unapredi njihovo znanje u ovoj oblasti.

Od početka godine, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, u saradnji sa Savetom za bezbednost Grada Subotice, Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i Zavodom za javno zdravlje Subotica, na teritoriji grada realizovao je dva predavanja za roditelje, te je održana i javna akcija pregleda ispravnosti i pravilne upotrebe dečijih autosedišta u automobilima sugrađana.

Ostale vesti iz ove kategorije