RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Pašalić sa manjinama-upotreba jezika najveći problem

Marijana Tolimir | 12. decembar 2019. | 15:23 | Društvo

Pašalić sa manjinama-upotreba jezika najveći problem

Rešavanje ključnih problema koje su naveli predstavnici nacionalnih manjina, ali i sprovođenje Akcionog plana glavni su prioriteti u sledećoj godini, poručio je Republički zaštitnik građana, Zoran Pašalić, na četvrtom kvartalnom sastanku nacionalnih manjina koji je održan u Mađarskom nacionalnom savetu. Zaštitnik građana je ovom prilikom najavio i otvaranje Muzeja nacionalnih manjina.

Nacionalne manjine su u proteklom periodu na adresu Republičkog zaštitnika građana, Zorana Pašalića, poslale 1600 predstavki, a one su se uglavnom odnosile na službenu upotrebu jezika, kulturu i upis u matične knjige. Upravo su to i glavni ciljevi u 2020. godini, uverava Pašalić.

Ovo je bila prilika da manjine sva pitanja direktno iznesu, a kao ključno koje treba rešiti u narednoj godini svi jednoglasno navode službenu upotrebu jezika i pisma, a zatim i obrazovanje.

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave ističu da su nedavno predstavili katalog imena na albanskom jeziku čime će se omogućiti tačan upis u javne registre, što je put i za ostale manjine.

Ovo je četvrti put da se Republički zaštitnik građana sastaje sa predstavnicima nacionalnih manjina, a u Subotici je prisustvovalo 15 od 23 nacionalna saveta.

Ostale vesti iz ove kategorije