RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Zabeležen jedan slučaj trihineloze u Subotici

Sanda Mileusnić | 13. decembar 2019. | 15:04 | Društvo

Zabeležen jedan slučaj trihineloze u Subotici

U jednom uzorku svinjskog mesa u Subotici, ustanovljena je trihineloza. Građani treba da budu svesni ozbiljnosti ove bolesti i savesni po pitanju kontrole mesa, ali prostora za bojazan od svinjskog mesa nema, kažu veterinari.

Period svinjokolja pred brojne predstojeće praznike je počeo, a veterinarske laboratorije imaju pune ruke posla, jer ljudi donose meso na analizu. Svega par sati dovoljno je sačekati kako bismo bili sto odsto sigurni da je meso, koje planiramo izneti na prazničnu trpezu, bezbedno za nas. Jedan uzorak, donet pre oko dve nedelje, pokazao je prisustvo larve trihinele.

Nije svejedno koji će se deo svinjskog mesa uzorkovati, pa se analiza radi na dijafragmi, jer, kako veterinar Mario Tikvicki objašnjava, ako je svinja zaražena, tu su larve sigurno prisutne. U praksi se koriste dve metode otkrivanja, metod kompresije, koji je rasprostranjeniji, ali daje sigurnost od 70 odsto, i metod veštačke digestije, čija je preciznost 95 odsto.

Obe analize rade se upravo zbog dodatne sigurnosti, jer čovek koji je jednom zaražen larvom trihinele, u svom organizmu je nosi zauvek.

Subotičani su dosta savesni po pitanju analize svinjetine, napominje naš sagovornik i podseća da je poslednji smrtni ishod, kao posledica trihineloze u Vojvodini, zabeležen 2005.godine u Bajši kada je jedna osoba preminula jer je konzumirala inficirano meso.

Ostale vesti iz ove kategorije