RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa ključno u njegovom očuvanju

Aleksandra Orlić | 13. decembar 2019. | 15:31 | Društvo

Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa ključno u njegovom očuvanju

U okviru projekta Srpskog arheološkog društva „Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa“ koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, u Savremenoj galeriji, održano je predavanje o zaštiti arheološke baštine naše zemlje.

Sagledavajući ugroženost arheološkog nasleđa, Srpsko arheološko društvo, odlučilo se za pokretanje projekta, koji ima nameru da upoznavanjem donosioca odluka, stručnih službi, kao i nadležnih institucija sa propisima i procedurama, i ukazivanjem na dobre i loše primere delovanja, u značajnoj meri doprinese poboljšanju odnosa šire zajednice prema arheološkom nasleđu.

Naš grad ima bogato arheološko nasleđe, međutim, kako navode iz Međuopštinskog zavoda za zažtitu spomenika kulture, u radu na njihovom očuvanju suočavaju se sa brojnim problemima.

Projekat „Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa“ sprovodi se od 2017. godine, a do sada je realizovan u 30 gradova u Srbiji.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Normiranje“, koji je sufinansiran iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostale vesti iz ove kategorije