RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

U Muzeju otvorena izložba gramofona i ploča

Aleksandra Orlić | 16. decembar 2019. | 15:34 | Kultura

U Muzeju otvorena izložba gramofona i ploča

O tome koliko su gramofoni bili prisutni u prošlosti, te koliko je za muzičku istoriju značajno njihovo očuvanje, svedoči izložba „LP – Istorija gramofona i zlatno doba ploča“, koja je otvorena u Gradskom muzeju.

Od 1887. godine, kada je gramofon patentirao Amerikanac Emil Berliner, pa sve do osamdesetih godina dvadesetog veka, ovaj uređaj i gramofonske ploče bili su glavni način reprodukcije snimljenog zvuka za kućnu upotrebu, kad su ih u velikoj meri zamenili kasetofoni i kompaktni diskovi. Izložba od petnaestak antikviteta, praćenih forografijom slika i omotima popularnih nosača zvuka, autorke Viktorije Šimon Vuletić, etnologa-antropologa Gradskog muzeja, predstavlja presek značajnog razdoblja muzičke istorije.

Postavka je upotpunjena delom eksoponata iz zbirke gramofona Muzeja nauke i tehnike iz Beograda, koja je bila jedna od prvih formiranih kolekcija kada je on osnovan.

U okviru ove izložbe koja će trajati u narednih šest meseci, predstavljeni su i radovi na LP gramofonima, profesora i likovnog umetnika Nenada Ražnatovića, pod nazivom „Beskonačna igra lica“.

Ostale vesti iz ove kategorije