RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Rezultati akcije „Selu u pohode - proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje“

Aleksandra Orlić | 17. decembar 2019. | 16:04 | Zdravstvo

Rezultati akcije „Selu u pohode - proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje“

Zavod za javno zdravlje Subotica, Crveni krst Subotica i Dom zdravlja Subotica sumirali su rezultate akcije „Selu u pohode - proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje“. Tokom 2019. godine, pregledano je 448 sugrađana sa ciljem promovisanja prevencije, zdravlja i zdravog stila života u ruralnim sredinama.

U akciju „Selu u pohode“, koja je realizovana devetu godinu zaredom, bilo je uključeno 12 mesnih zajednica, a građani koji su se odazvali, imali su priliku besplatno da provere vrednosti krvnog pritiska, šećera i holesterola.

Pored brojnih saveta za očuvanje i unapređenje zdravlja, građani su mogli i da izmere telesnu visinu i težinu, utvrde stepen telesne uhranjenosti i kompoziciju tela, kao i da dobiju vrednosti ugljenmonoksida u izdahnutom vazduhu. Ispitano je ukupno 326 žena i 122 muškarca, čija je prosečna starost 63,3 godina, a koja po rezultatima čini najgojazniju uzrasnu kategoriju.

Crveni krst dao je svoj doprinost realizaciji tako što je 48 dobrovoljaca sa preko 300 sati volonterskog rada asistiralo na preventivnim akcijama, tokom kojih je uručeno 36 pakete hrane i higijene socijalno ugroženim sugrađanima. Pored toga održane su i brojne edukativne radionice.

Akcija koja ima za cilj da Subotičani u prigradskim mesnim zajednicama na brz i lak način provere faktore rizika i unaprede svoje zdravstveno stanje, nastaviće se i naredne godine.

Ostale vesti iz ove kategorije