RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Tragovi prošlih kultura: Lokalitet 6 u Molu

Redakcija TV Subotica | 17. decembar 2019. | 16:54 | Kultura

Tragovi prošlih kultura: Lokalitet 6 u Molu

Zaštitna arheološka iskopavanja i istraživanja arheoloških lokaliteta na trasi magistralnog gasovoda od granice Bugarske do granice Mađarske, na deonici 4, na teritorijama opština Ada, Senta i Kanjiža, koje su u nadležnosti Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, započeta su 1. oktobra. Od početka iskopavanja, 50 arheologa radilo je na devet različitih lokaliteta, koji se nalaze na trasi gasovoda. Četiri su na teritoriji opštine Kanjiža, dva u Senti dva, a  na teritoriji Ade tri.

Lokalitet 6 je otkriven prilikom arheoloških rekognosciranja 2018. godine. Nalazi se na gredi u blizini nekadašnjeg vodotoka u katastarskoj opštini Mol, u Adi, prema granici Mola i Bečeja.

Zaštitna arheološka iskopavanja za potrebe izgradnje gasovoda istražila su rubni deo lokaliteta koji se nalazi u dolini između dve grede. Zbog toga nije otkrivena veća količina arheološkog materijala kao ni objekata. Otkriveni nalazi svakako upućuju na postojanje naselja okvirno datiranog u period praistorije. U južnom delu iskopa konstatovano je postojanje dva rova širine 1-1,5 m i dubine do 1 m. Rovovi su postavljeni paralelno jedan naspram drugog, a protežu se u pravcu istok-zapad na razdaljini od oko 30 m. Budući da su u rovovima nađeni ostaci kućnog lepa i keramike, može se pretpostaviti da se u neposrednoj blizini nalaze stambeni objekti a da su rovovi imali ulogu svojevrsne fortifikacije. Oko 35 m severno od severnog rova istražen je stambeni objekat tipa zemunica. Objekat je imao nepravilnu kružnu osnovu sa prilaznim stepenicama na jugozapadnoj strani i dubokim prilaznim rovom na severoistočnoj strani. U objektu je pronađena bronzanodobna keramika pa je objekat datiran po njoj. Na dnu se nalazio kompletan skelet životinje iz porodice kanida, verovatno psa.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Temelji života“, koji je sufinansiran iz budžeta Grada Subotica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije