RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Oprezno sa petardama!

Sanda Mileusnić | 19. decembar 2019. | 11:50 | Zdravstvo

Oprezno sa petardama!

Period novogodišnjih i božićnih praznika vreme je kada mnogi sugrađani slave uz upotrebu pirotehničkih sredstva. Iako većinu ovih proizvoda mogu kupiti samo punoletna lica, zloupotrebe se dešavaju, pa cu deca najčešće ta koja se kod lekara javljaju sa povredama nastalim pogrešnim rukovanjem petardi i vatrometa.

Da petarde nisu igračke i da se proslaviti može i drugačije, rekli su nam sugrađani. Povrede koje se dešavaju ozbiljne su, a pirotehnička sredstva su opasna i s razlogom nisu namenjena najmađima.

Petarde, rimske sveće, vatromet, rakete, spadaju u prvu i drugu klasu eksploziva i maloletnicima je zabranjena njihova kupovina, a prodavci su dužni da legitimišu lice koje želi da ih kupi ukoliko posumljaju da nema 18 godina. Proizvodi koji pak ne nose oznaku prve ili druge klase, dostupni su deci, a to su uglavnom prskalice.

Povrede kao posledica nepravilnog rukovanja pirotehnikom prisutne su svake godine, a najčešće stradaju deca, i to dečaci starosti od 10 do 14 godina, koji petarde bacaju mnogo više nego devojčice. Pacijenti se javljaju sa povredama ruke, oka, noge, opekotinama lica, a može doći čak i do trajnog invaliditeta, kada se prsti ruke moraju amputirati.

Savet lekara je da ako se ovakva povreda ipak desi, da je prva pomoć hlađenje rane ispiranjem vodom ili oblogom, ali da je ipak obavezno što pre javiti se doktoru.

Ostale vesti iz ove kategorije