RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Danas je Sveti Nikola

Aleksandra Orlić | 19. decembar 2019. | 14:09 | Društvo

Danas je Sveti Nikola

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas slave Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih vizantijskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Nikoljdan je po broju svečara bez premca među slavama u Srba, te se za njega vezuje izreka da polovina pravoslavaca praznuje, dok druga polovina ide na slavu. Sugrađani koji su jutros posetili Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, kako bi prisustvovali Svetoj liturgiji i osveštali svoje slavske kolače i žito, ovaj dan provešće okruženi porodicom i bliskim prijateljima.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se u celom hrišćanskom svetu. Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju.

Kako Sveti Nikola pada u vreme velikog Božićnog posta, otac Dragan Stokin, napominje da je vrlo važno da svoje misli i dela prilagodimo običajima i predanju.

Sveti Nikola je slava nepromenjivog datuma i Crkva ga slavi šestog decembra po starom, odnosno 19. po novom kalendaru. Tog dana 343. godine, kako piše u crkvenim knjigama, ovaj svetitelj zamenio je zemaljsko za nebesko carstvo.

Ostale vesti iz ove kategorije