RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Profesionalnom selekcijom lakše do pravog radnika

Sanda Mileusnić | 26. decembar 2019. | 12:23 | Društvo

Profesionalnom selekcijom lakše do pravog radnika

Profesionalna selekcija je jedna od aktivnosti Nacionalne službe za zapošljavanje, koja ima za cilj lakši odabir kandidata prilikom posredovanja između nezaposlenih lica i poslodavaca. Radi se na zahtev poslodavca, i potpuno je besplatna.

Profesionalna selekcija omogućava izbor kandidata koji svojim osobinama, sposobnostima, veštinama i drugim kompetencijama,  najbolje odgovara određenom radnom mestu.

Ovaj proces započinje analizom samog radnog mesta i zahteva koje ono podrazumeva, a na osnovu toga dolazi se do karakteristika koje određena osoba treba da poseduje, da bi radila na toj poziciji.

U poslednje vreme ova vrsta pomoći pri izboru radnika je veoma popularna i mnogi se na nju odlučuju, jer štedi i vreme i novac. Osim što od nje koristi ima poslodavac, i kandidati koji konkurišu za određeno radno mesto, nakon profesionalne selekcije, imaće bolji uvid u to da li je određeni posao za njih ili nije.

Programi, aktivnosti i mere NSZ usmerene su na rad sa nezaposlenim licima i poslodavcima, a najznačajnije tokom ove godine bile su Sajam zapošljavanja, obuke za tržište rada, javni radovi, programi samozapošljavanja, stručna praksa, kao i program subvencija za zapošljavanje lica iz teže zapošljivih kategorija. Takođe se realizuju i obuke za traženje posla, treninzi samoefikasnosti, obuke za prevladavanje stresa nakon gubitka posla i obuke za pokretanje sopstvenog biznisa.

Ostale vesti iz ove kategorije