RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Umereno za prazničnom trpezom

Aleksandra Orlić | 26. decembar 2019. | 15:14 | Zdravstvo

Umereno za prazničnom trpezom

Praznični period je vreme okupljanja i druženja, ali i neizostavne bogate praznične trpeze. Stručnjaci savetuju građane da kontrolišu unos hrane i pića kako bi izbegli prejedanje, koje može da prouzrokuje i ozbiljne zdravstvene probleme.

Tradicionalno, praznična trpeza je bogata i raznovrsna, te većina sugrađana ove dane koriste kako bi sebi dali „oduška“ kada je u pitanju unos hrane i pića.

Stručnjaci objašnjavaju da najveće greške pravimo upravo u tome što želimo da probamo sve što su domaćini i domaćice pripremili, te preterujemo u unosu masti, šećera, soli, alkoholnih i bezalkoholnih pića. Pretrpavanjem tanjira, dolazi do prejedanja, pa dežurne zdravstvene službe upravo u ovom periodu godine imaju značajan broj intervencija koje su posledica nekontrolisanog unosa namirnica u organizam.

Umerenost je zlatno pravilo, pa tako obroke treba rasporediti u manje porcije, birajući šta organizmu najviše prija.

Kako svečana trpeza ne može da prođe bez raznih slatkiša i kolača, ni u ovom slučaju ne treba odstupati od osnovnih principa pravilne ishrane.

Istovremeno, praznici su doba godine kada provodimo najviše vremena u zatvorenom prostoru, manje se krećemo i nedovoljno se izlažemo sunčevim zracima, pa stručnjaci apeluju da se pored izbalansirane ishrane ne sme izostaviti ni umerena fizička aktivnost i bogat unos vitamina.

Ostale vesti iz ove kategorije