RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Titus Mačković - zaboravljeni projektant Subotice

Aleksandra Orlić | 31. decembar 2019. | 12:34 | Kultura

Titus Mačković - zaboravljeni projektant Subotice

Palata Manojlovića, Milinović, Dimitrijević i Žuta kuća, samo su neki od objekata koje je projektovao Subotičanin Titus Mačković, a koje svojom arhitekturom daju secesijski pečat našem gradu. Mnogi od njegovih građevina, danas su spomenici kulture, međutim o njegovom životu i radu malo se zna.

Sa svojih preko 400 objekata, od čega je 360 potpisao, Titus Mačković je Subotici dao osnovni oblik kuće, gradske palate na Korzu, u ulicama Matka Vukovića, Braće Radića, Dimitrija Tucovića, Đure Đakovića i Šandora Petefija, kao i nekih od vila, pomoćnih objekata, škola, crkava, i drugih građevina. Povodom stogodišnjice od njegove smrti, u Gradskom muzeju, organizovano je predavanje na kom su o njegovom životu i radu govorili istoričar umetnosti Mirko Grlica i arhitekta Gordana Prčić Vujinović.

Čovek koji je imao velika interesovanja i celim svojim životom se nesebično davao umetnosti, 1919. godine, u gradskoj bolnici, umire osiromašen i zaboravljen od svih.

Povodom predavanja, upriličena je i prigodna izložba predmeta iz porodične kolekcije Mačković koja sada pripada zbirci Gradskog muzeja, a koju je pripremiLa istoričarka umetnosti Olga Kovačev Ninkov. Tako su posetioci bili u prilici da kroz nekoliko predmeta koji su bili vlasništvo Titusa Mačkovića, njegove ćerke Angeline i ostalim članovima porodice „osete“ doba devetnaestog veka u kom je obitavao ugledni građanin, glavni gradski inženjer i projektant Subotice.

Ostale vesti iz ove kategorije