RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Radi privremeno prihvatilište u Gajevoj

Redakcija TV Subotica | 9. januar 2020. | 18:05 | Društvo

Radi privremeno prihvatilište u Gajevoj

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović, direktorka Centra za socijalni rad Miroslava Bagavac i sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Siniša Trajković obišli su danas privremeno Prihvatilište za beskućnike sa teritorije grada Subotice u Gajevoj ulici broj 50. Privremeno prihvatilište za smeštaj najugroženijih osoba sa područja našeg grada počelo je sa radom 3. januara, a za ovu namenu subotička lokalna samouprava je u budžetu za 2020. godinu opredelila sredstva u iznosu od 500.000 dinara.

Prihvatilište je bilo spremno za otvaranje i krajem prošle godine, ali kako na evidenciji Centra za socijalni rad nije bilo lica koja bi bila upućena u prihvatilište, a to su potvrđivali i izveštaji Crvenog krsta i „Karitasa“ sa terena,  ono nije bilo otvoreno, rekao je, tom prilikom, Đukanović,

Takođe, dodao je, pred kraj godine nije bilo padavina, snega i ledenih kiša, a ni temperature, kako noćne tako i dnevne, nisu bile kao u prethodnim godinama kada je otvarano privremeno prihvatilište za smeštaj naših najugroženijih sugrađana.

- Zbog talasa nižih noćnih i dnevnih temperatura u prethodnim danima odlučili smo se za otvaranje 3. januara. Kao i prethodnih godina, uput vrši Centar za socijalni rad, a podršku u samom prihvatilištu u smislu obroka, garderobe, lekarskih pregleda i dežurstva pružaju Gradska organizacija Crvenog krsta u Subotici i ’Karitas’. Prihvatilište ostaje otvoreno da radi u narednim danima, sigurno do kraja januara, a da li će biti otvoreno u kontinuitetu ili sa prekidima zavisiće od izveštaja sa terena i vremenskih prilika u gradu. Za rad privremenog prihvatilišta u gradskom budžetu ove godine opredeljeno je 500.000 dinara, što je više sredstava u odnosu na prethodne godine – naglasio je Ilija Đukanović.

Kompletnu logističku podršku za prihvatilište – dvadesetak kreveta sa dušecima i čistom posteljinom, tri obroka dnevno iz programa Narodne kuhinje, tople napitke, garderobu i veš za sve korisnike, kao i sredstva za održavanje lične i kolektivne higijene obezbedila je Gradska organizacija Crvenog krsta u Subotici.

– Planiramo, takođe, da u saradnji sa Domom zdravlja Subotica korisnicima prihvatilišta obezbedimo i lekarske preglede, kao i dežurstvo profesionalaca i volontera – rekao je sekretar Crvenog krsta Subotica dr Siniša Trajković.

Centar za socijalni rad će, kao nosilac ove aktivnosti,  izvršiti usluge procene i planiranje zaštite i upućivanje u prihvatilište lica koja nemaju gde da borave u zimskom periodu, navela je, između ostalog, direktorka Centra za socijalni rad Miroslava Bagavac.

U Privremenom prihvatilištu trenutno se nalaze dve osobe.

Izvor: Subotica.rs

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije