RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

„Pariska noć u Subotici“

Redakcija TV Subotica | 9. januar 2020. | 18:18 | Kultura

„Pariska noć u Subotici“

Koncert francuske grupe "Asseo Quintet", pod nazivom Pariska noć u Subotici, održaće se u ponedeljak, 13. januara u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 19 časova. Ulaznice za koncert po ceni od 500 dinara mogu se kupiti u Vinoteci "Zvonko Bogdan".

Virtuozne teme i intenzivne improvizacije dve gitare, violine i kontrabasa doneće autentični zvuk džez manuša i parisku atmoferu. Grupu vodi gitarista Daniel Asseo, koji svira ovu vrstu muzike već 20 godina, kako u Francuskoj, tako i širom sveta. Komponovao je dela za svoj bend Palinka, sa kojim je izdao 3 albuma. Sa Palinkom je nastupao u Francuskoj, Španiji, Engleskoj, Belgiji, Češkoj, Mađarskoj, Austriji, Meksiku, Šri Lanki, Maroku, Tunisu...

Ovoga puta, na koncertu će biti izvedene kompozicije Đanga Rajnharta, ali i autorska dela u nešto modernijem stilu, sa primesama istočnjačkog zvuka…

Zajedno sa njim nastupiće i Guillome Juel, poznati gitarista grupe "ZAZ". Gitaru je počeo da svira sa 14 godina, a u radu sa profesorom Alainom Modantom usmerio se na različite stilove i tehnike, što mu je omogućilo da proširi svoje umetničko umeće. Godine 2002, otkrio je džez manuš gitaristu Đanga Rajnharta i odlučio da se u potpunosti posveti proučavanju ovog stila. Pevačicu Zaz upoznao je 2009. godine, sa kojom nastupa na turnejama po celom svetu, a 2017. je osnivao svoju grupu "Gipsi Traffic", inspirisanu muzikom Đanga Rajnharta.

Virtuoz na violini, Matteo Gallus, rođen je na Sardiniji, u Italiji. Diplomirao je violinu na Konzervatorijumu u Kaljariju, odseku za klasičnu muziku, a u ovom periodu sarađivao je sa "Orkestrom internacionalne sarde" i "Orkestrom Euromediterana". Učestvovao je na različitim majstorskim kursevima, posebno sa Gerardom Pouletom i Paolom Fresu, što će obeležiti dalji razvoj njegovog umetničkog života, koji će sve više ići ka džez muzici, kako u smislu studiranja, tako i u smislu nastupa. Svira sa vrlo aktivnim bendovima u Parizu, kao što su "Swing deluxe", "Jellyrolls Combo", "Polveche Trio", a takođe komponuje za razne pozorišne kompanije i sarađuje sa umetnicima Jacopo Cullin i Massimo Casu.

Odlični Fedor Ruškuc bavi se muzikom od detinjstva, svirajući prvo violinu, a zatim i kontrabas. Studirao je muziku na akademijama u Austriji i Nemačkoj, a nastupao je širom Srbije i sveta. Dobitnik je brojnih nagrada s ansamblom "East Affair", Kvintetom Magnusa Mela i Kvartetom Ferenca i Magnusa Mela, s kojima je 2008. godine dobio i priznanje za najboljeg basistu, koje nosi ime Džimija Vuda. Sarađivao je, između ostalih, i sa muzičarima poput Kita Koplanda, Denisa Rolanda, Antonija Beneta, Eliota Mejsona, Uvea Plata, Stjepka Guta, Adama Klema i drugima.

Vokalna solistkinja Ana Stayer je odmalena bila okružena muzikom i vrlo je rano počela da peva i svira. Diplomirala je violu na odseku za klasičnu muziku Kraljevske muzičke akademije u Stokholmu, istovremeno pohađajući časove solo pevanja kod profesorke Kerstin Viberg na istoj Akademiji. Njen topli, ali snažni glas, koji je nasledila od majke, omogućio joj je da postane član renomiranog hora iz Pariza, "Gospel pour 100 voix", s kojim je imala na stotine koncerata u Nemačkoj, Belgiji, Švajcarskoj i Francuskoj. Mnogo puta je nastupala sa talentovanim džez manuš muzičarima, a trenutno priprema novi projekat, u kojem tradicionalne pesme s Balkana donosi minimalistički, jednostavno i iskreno, prenoseći svojom interpretacijom najdublja ljudska osećanja.

Ostale vesti iz ove kategorije