RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Da li je danas zaista najdepresivniji ponedeljak u godini?

Aleksandra Orlić | 20. januar 2020. | 14:52 | Društvo

Da li je danas zaista najdepresivniji ponedeljak u godini?

Današnji dan, tačnije treći ponedeljak u januaru, smatra se najdepresivnijim danom u godini. Većina Subotičana ovaj datum ne doživljava kao jedan „od loših“, a stručnjaci poručuju da ni naučnog osnova za to nema.

Tmurno i maglovito prepodne većina Subotičana provela je u dobrom raspoloženju. Bez ikakvih naznaka da je upravo današnji dan, po formuli koju je smislio britanski psiholog Klif Arnal, nazvan još „tužni ponedeljak“, okarakterisan kao najdepresivniji dan u godini.

Stručnjaci objašnjavaju da je legenda o ovom datumu proistekla iz popularne psihologije, ali da naučnog osnova za to nema. Osećaji poput depresije, melanholičnosti, bezvoljnosti i iscrpljenosti mogu se jedino dovesti u vezu sa periodom godine kada su mnogi u besparici, emotivno istrošeni i fizički iscrpljeni od prazničnih obaveza. Ipak, ovaj ponedeljak, nije ništa drugačiji od ostalih datuma u kalendaru.

Traženje opravdaja u negativnim osećanjima ili ponašanju je, kažu psiholozi, samo slab izgovor kojem u ovim situacijama češće podležu deca i žene.

Svima onima koji žele da izađu iz januarske letargije ili da utiču na svoje neraspoloženje, savet psihloga je da se više druže sa bliskim ljudima i da redovno budu fizički aktivni.

Ostale vesti iz ove kategorije