RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Počela akcija „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje“

Aleksandra Orlić | 21. januar 2020. | 15:25 | Zdravstvo

Počela akcija „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje“

Akcija „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje“ nastavlja se i ove godine. Priliku da besplatno provere svoje zdravstveno stanje imali su stanovnici MZ Novi grad, koji su se i ovoga puta odazvali u velikom broju.

Sugrađanka Edita Čpajak, redovno prisustvuje preventivnim akcijam. Ovakve akcije mnogo joj znače, kako bi mogla da prati svoje zdravstveno stanje koje se, kako kaže, s godinama neminovno narušilo.

Ovo je prva akcija u 2020. godini, koja će se sprovoditi i narednih meseci. Po rečima doktorice Zorice V. Dragaš, priliku da preventivno provere svoje zdravlje u MZ Novi grad, iskoristili su u najvećoj meri osobe srednje i treće životne dobi, čiji su parametri koji pokazaju opšti presek zdravstvenog stanja, dobri.

Zavod za javno zdravlje Subotica u saradnji sa Domom zdravlja i Crvenim krstom, po jubilarni, deseti put, sprovodi akcija „Selu u pohode“. Dok medicinsko osoblje sugrađanima kontroliše osnovne faktore rizika popt povišenog krvnog pritiska, šećera i holesterola, mere indeks telesne mase, stepen telesne uhranjenosti i kompoziciju tela, volonteri Crvenog krsta učestvuju u svim aktivnostima i održavaju edukativna predavanja.

Tokom 2019. godine, ovakvim aktivnostima je bilo obuhvaćeno 448 sugrađana iz 12 mesnih zajednica, u cilju promovisanja prevencije, zdravlja i zdravog stila života u ruralnim sredinama.

Ostale vesti iz ove kategorije