RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Svečano otvorena Svetosavska nedelja

Aleksandra Orlić | 22. januar 2020. | 13:49 | Kultura

Svečano otvorena Svetosavska nedelja

Tradicionalna Svetosavska nedelja, u organizaciji SKC „Sveti Sava“, sinoć je svečano otvorena po 28. put, i trajaće sve do 27. januara kada se obeležava Sveti Sava.

Himnom Svetom Savi svečano je otvorena Svetosavska nedelja. Sedmodnevni program u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja, državnika, mirotvoraca, kao i zakonopisca, otvorio je gradonačelnik Bogdan Laban. U svom govoru izrazio je zahvalnost što se upravo u našem gradu skoro tri decenije održava maniferstacija  kroz koju se spajajući duhovnost, kulturu, obrazovanje i brojne druge sadržaje, oplemenjuje srpsko biće. Dodao je da narod suočen sa brojnim izazovima novog doba, u vremenu koje preti ljudskom duhu i identitetu, ima pred sobom jasan zadatak  - da ne zaboravi život, delo i značaj Svetog Save, jer bi time izbrisao i sebe.

Prisutnima se obratio i Episkop mohački Isihije Rogić, koji je govorio o značaju rada SKC „Sveti Sava“.

Književnik Dragan Jovanović Danilov, svojim tekstom o slikarstvu i slikama, napravio je uvod u otvaranje izložbe radova Vasilija Vase Dolovačkog, koja nosi naziv „Iza zida vremena“.

U okviru Svetosavske nedelje, narednih dana održaće se književno veče, muzički diptih, duhovna tribina i Svetosavska akademija, koju će kao i svake godine zatvoriti Svetosavski bal.

Ostale vesti iz ove kategorije