RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

U napuštenom objektu kod Železničke stanice tridesetak migranata

Sanda Mileusnić | 23. januar 2020. | 15:35 | Društvo

U napuštenom objektu kod Železničke stanice tridesetak migranata

U poslednjih nekoliko meseci primećen je povećan broj migranata u našem gradu.Napušteni objekat iza Železničke stanice spas je od niskih temperatura za njih tridesetak, većina ih se tu zadrži od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, dok ne uspeju da se domognu Evrope.

Poslednjih nekoliko dana u ovom objektu boravi i dvadesetsedmogodišnji Jasinam iz Avganistana. Kaže da je pre toga bio u kampu za izbeglice u Beogradu, a da u subotički ne ide jer je, kako smatra, samo za žene i decu.

Sveštenik po pozivu, Tibor Varga, volonterskim radom bavi se već desetak godina. Migrante obilazi svakodnevno, prati njihove potrebe, a kaže sada su najveći problem niske temperature.

Osim zime, koja je trenutni problem, ono što je konstanta je nemogućnost prelaska granice. Mnogi su pokušavali, vraćali su ih, te su na neki način zaglavili u našoj zemlji. Iako je u godinama nakon što je Mađarska zatvorila granicu, njihova brojnost opala, Tibor kaže da se u poslednjih par meseci situacija menja, i da se ponovo primećuje veći priliv.

Iako ovakvih mesta ima nekoliko u našem gradu, u ovom objektu  je najviše onih koji pomoć nisu potražili u Prihvatnom centru za migrante.

Ostale vesti iz ove kategorije