RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Prevencija ključna u borbi protiv raka grlića materice

Aleksandra Orlić | 23. januar 2020. | 16:04 | Zdravstvo

Prevencija ključna u borbi protiv raka grlića materice

Srbija se nalazi na petom mestu u svetu po broju obolelih žena od karcinoma materice. Isti stupanj na lestvici naša zemlja zauzima i kada je u pitanju broj umrlih od ove opake bolesti. Ginekolozi apeluju da je prevencija, gde se pre svega misli na redovne ginekološke preglede, ključni faktor u smanjenju neslavne statistike, sa kojom smo dočekali Evropsku nedelju borbe protiv raka grlića materice koja se obeležava od 20. do 26. januara.

Procena je da oko 70 odsto populacije tokom svog života bude inficirano Humanim papiloma virusom, poznatijim kao HPV. Ova infekcija, kažu ginekolozi, najzaslužniji je faktor rizika od nastanka raka grlića materice, od kog poslednjih godina oboljeva sve veći broj žena mlađih od 30 godina života.

Dodatni faktori koji utiču na pojavu karcinoma, te rizične grupe, su rano započinjanje seksualne aktivnosti, često menjanje partnera, česti porođaji, učestale genitalne infekcije, prisustvo polne bolesti, nezaštićeni seksualni odnosi, loša higijena i nezdravi stilovi života. Ono što ovaj virus čini specifičnim je što njegovo prisustvo najčešće ne daje jasne simptome.

Slogan ovogodišnje kampanje borbe protiv zloćudne bolesti je „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”, što na prvo mesto stavlja apel ženama da redovno odlaze na ginekološke preglede.

Primarnu prevencijuvraka grlića materice predstavlja imunizacija. Budući da u našoj zemlji ova vakcina nije ušla u redovan kalendar vakcinacije, ona se može primiti dobrovoljno, uz konsultaciju sa ginekologom i epidemiologom. Namenjena je uzrastu od 9. do 26. godine života, a potrebno ju je primiti najkasnije šest meseci pre započinjanja seksualnog odnosa. Njom se trajno stiče imunitet od nekoliko najčešćih visokoonkogenih tipova HPV virusa.

Ostale vesti iz ove kategorije