RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

U toku analiza količine azota u poljoprivrednom zemljištu

Sanda Mileusnić | 24. januar 2020. | 12:54 | Poljoprivreda

U toku analiza količine azota u poljoprivrednom zemljištu

Uzorkovanje  radi utvrđivanja sadržaja azota u zemljištu i određivanja količine azotnih đubriva potrebnih za prihranu ozimih useva počelo je pre desetak dana, a do sada su pregledani uzorci sa blizu 1000 hektara. Podaci govore da poljoprivrednici pšenici treba da dodaju od 0 do 100, uljanoj repici od 0 do 120, a ječmu od 0 do 65 kilograma čistog azota po hektaru.

Poljoprivredna stručna služba je do sada uzela oko 140 uzoraka za „en-min“ analizu radi utvrđivanja sadržaja lako pristupačnog azota u zemljištu, što je oko 1000 hektara od 28.000 pod ozimim kulturama.

Dosadašnji podaci pokazuju da je kod pšenice najviše prihrane azotnim đubrivom potrebno tamo gde je predusev bio suncokret, u proseku oko 75 kilograma, dok polovini parcela gde je bila uljana repica prihrana nije potrebna, a na drugoj polovini treba dodati u proseku od 20 do 30 kilograma.

Uljanoj repici potrebno je u proseku šezdesetak kilograma u zavisnosti od jesenje prihrane i ostvarenih prinosa. Kada je ječam u pitanju, prosek je tridesetak kilograma po hektaru.

Analizu zemljišta finansiraju sami poljoprivredni proizvođači, a iz Poljoprivredne stručne službe u narednom periodu očekuju još uzoraka sa parcela pod ječmom.

Ostale vesti iz ove kategorije