RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Upućen poziv za uvođenje u vojnu evidenciju

Aleksandra Orlić | 24. januar 2020. | 15:24 | Društvo

Upućen poziv za uvođenje u vojnu evidenciju

Za sve muškarce koji ove godine navršavaju 18 godina života, kao i one starijih godišta koji iz određenih razloga do 30 godine života nisu uvedeni u vojnu evidenciju, Ministarstvo odbrane Republike Srbije, u januaru je istaklo opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju. Ovaj poziv odnosi se na mladiće 2002. godište i regrute rođene u periodu od 2001. do 1990. godine.

Početkom meseca na javnim mestima istaknut je opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju. Regrutima koji imaju obavezu, a nisu se do sada odazvali, od marta pa do kraja tekuće godine, na kućnu adresu će stići obaveštenje o vojnoj obavezi. Protiv onih koji se na poziv ne odazovu, biće pokrenut prekršajni postupak, dok oni koji borave u inostranstvu imaju obavezu da se jave nadležnom diplomatsko – konzularnom predstavništvu Republike Srbije u zemlji boravišta.

„Poziv se odnosi samo na muškarce. Uvođenje u vojnu evidenciju je zakonska obaveza koja je propisana Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, gde se građanin evidentira kao vojni obveznik. Time ne znači da će lice kasnije biti pozvano u kasarnu, ići na služenje vojnog roka, upućen na vojnu vežbu ili bilo šta drugo, već se ovim putem samo unosi u vojnu evidenciju. Radi se o istim podacima koji se u mestu prebivališta nalaze i u MUP-u, kao i u drugim relevantnim evidencijama. Dakle, ovde govorimo o zakonom propisanoj obavezi koja mora da se realizuje.“ - objašnjava potpukovnik Siniša Rangelov, načelnik CMO za lokalnu samoupravu Subotica

U toku ove godine, vršiće se i prevođenje vojnih obveznika u rezervni sastav.

„Po službenoj dužnosti vršićemo prevođenje vojnih obveznika u rezervni sastav. To je obaveza za sve građane sa navršenih 30 godina života. Rešenja će biti izrađena u toku godine i dostavljena licima na kućnu adresu.“ – dodao je potpukovnik Siniša Rangelov, načelnik CMO za lokalnu samoupravu Subotica

Ministarstvo odbrane narednog meseca raspisaće konkurs za upis u Vojnu gimnaziju, Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet (VMA), a takođe je stalno otvoren i javni oglas za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kurs za rezervne oficire Vojske Srbije. Zainteresovani sugrađani dodatne informacije mogu dobiti u Centru ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Subotica kao i na sajtu Ministarstva odbrane www.mod.gov.rs.

Ostale vesti iz ove kategorije