RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Upućen poziv za uvođenje u vojnu evidenciju

Aleksandra Orlić | 24. januar 2020. | 15:24 | Društvo

Upućen poziv za uvođenje u vojnu evidenciju

Za sve muškarce koji ove godine navršavaju 18 godina života, kao i one starijih godišta koji iz određenih razloga do 30 godine života nisu uvedeni u vojnu evidenciju, Ministarstvo odbrane Republike Srbije, u januaru je istaklo opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju. Ovaj poziv odnosi se na mladiće 2002. godište i regrute rođene u periodu od 2001. do 1990. godine.

Početkom meseca na javnim mestima istaknut je opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju. Regrutima koji imaju obavezu, a nisu se do sada odazvali, od marta pa do kraja tekuće godine, na kućnu adresu će stići obaveštenje o vojnoj obavezi. Protiv onih koji se na poziv ne odazovu, biće pokrenut prekršajni postupak, dok oni koji borave u inostranstvu imaju obavezu da se jave nadležnom diplomatsko – konzularnom predstavništvu Republike Srbije u zemlji boravišta.

„Poziv se odnosi samo na muškarce. Uvođenje u vojnu evidenciju je zakonska obaveza koja je propisana Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, gde se građanin evidentira kao vojni obveznik. Time ne znači da će lice kasnije biti pozvano u kasarnu, ići na služenje vojnog roka, upućen na vojnu vežbu ili bilo šta drugo, već se ovim putem samo unosi u vojnu evidenciju. Radi se o istim podacima koji se u mestu prebivališta nalaze i u MUP-u, kao i u drugim relevantnim evidencijama. Dakle, ovde govorimo o zakonom propisanoj obavezi koja mora da se realizuje.“ - objašnjava potpukovnik Siniša Rangelov, načelnik CMO za lokalnu samoupravu Subotica

U toku ove godine, vršiće se i prevođenje vojnih obveznika u rezervni sastav.

„Po službenoj dužnosti vršićemo prevođenje vojnih obveznika u rezervni sastav. To je obaveza za sve građane sa navršenih 30 godina života. Rešenja će biti izrađena u toku godine i dostavljena licima na kućnu adresu.“ – dodao je potpukovnik Siniša Rangelov, načelnik CMO za lokalnu samoupravu Subotica

Ministarstvo odbrane narednog meseca raspisaće konkurs za upis u Vojnu gimnaziju, Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet (VMA), a takođe je stalno otvoren i javni oglas za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kurs za rezervne oficire Vojske Srbije. Zainteresovani sugrađani dodatne informacije mogu dobiti u Centru ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Subotica kao i na sajtu Ministarstva odbrane www.mod.gov.rs.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije