RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

OŠ „Jovan Mikić“ obeležila svog utemeljivača - Svetog Savu

Aleksandra Orlić | 27. januar 2020. | 15:22 | Društvo

OŠ „Jovan Mikić“ obeležila svog utemeljivača - Svetog Savu

Školska slava obeležena je danas u svim subotičkim osnovnim i srednjim školama u znak sećanja na  prvog srpskog arhiepiskopa, Svetog Savu. Svetosavska priredba organizovana je i u osnovnoj školi „Jovan Mikić“.

Sveti Sava proglašen je za školsku slavu davne 1840. godine i tradicionalno se obeležava na današnji dan, kada sve obrazovne ustanove svečanim priredbama, akademijama i uz lomljenje slavskog kolača odaju počast utemeljivaču srpske crkve, prosvete, kulture i jednog od najcenjenijih svetaca. 

Svečanosti su prisustvovali brojni prijatelji, saradnici i gosti ove obrazovne ustanove, među kojima je bio i gradonačelnik Bogdan Laban. Čast da bude izabran za kuma slave, ove godine pripala je Srđanu Samardžiću, članu Gradskog veća zaduženog za oblast turizma, investicijа i međunarodne saradnje.

Obeležavanju Savindana, ova obrazovna ustanova posvetila je celu prethodnu nedelju, tokom koje su đaci kroz razne radionice učili o životu i radu Rastka Nemanjića, kao i o duhovno-moralnim vrednostima za koje se on nesebično zalagao.

Svečanu priredbu pratila je i izložba učeničkih likovnih radova, nastalih u okviru programa 5. Dečje svetosavske nedelje, koja počinje danas i završava se narednog ponedeljka.

Ostale vesti iz ove kategorije