RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

ComNetTV mreža

Vučević prisustvovao Svečanoj akademiji povodom Dana Svetog Save u Temišvaru

Redakcija TV Subotica | 27. januar 2020. | 22:18 | ComNetTV mreža

Vučević prisustvovao Svečanoj akademiji povodom Dana Svetog Save u Temišvaru

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je Svečanoj akademiji u Temišvaru povodom Dana Svetog Save kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Svake godine u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji i uz podršku Generalnog konzulata, u Rumunskoj nacionalnoj operi u Temišvaru obeležava se Dan Svetog Save održavanjem Svečane akademije, uz odgovarajući kulturno-umetnički program umetnika iz Rumunije (srpska zajednica) i Srbije uz prisustvo visokih zvanica iz Republike Srbije.

- Svake godine na ovaj dan slavimo čoveka koji nam je pokazao put vere i dobra, o čemu treba da   učimo,   kakvi treba   da budemo, i   kuda treba da idemo.   Uspomene, sećanje, molitva   i svetosavlje održali su naš narod u vremenima kada mu je bilo najteže. Istorija postoji da bi nas učila, ali i da bi nas upozoravala. Naši preci su ti koji nas obavezuju da se borimo za svoj narod, za njegov bolji život, da jačamo veru, i gradimo mirne snove, da pomažemo braći u nevolji, da stremimo najvišim ljudskim i civilizacijskim vrednostima koje jedan narod može pred sebe da postavi – a to su vrednosti svetosavlja. Njegovi putevi moraju da budu čisti i neukaljani, jer oni su naša vodilja, i za život, i za budućnost. Oni su nas i doveli vama danas, u Temišvar, nekada srpski grad, sada grad u kojem imamo snažnu i brojnu zajednicu. Matica vam je tako blizu, a ruke Srbije širom otvorene da vas prigrle, naše veze su čvrste, a putevi koji nas povezuju sve moderniji i sigurniji. Temišvar je najznačajniji kulturno – istorijski centar Srba u Rumuniji, prijatelj i partner Novog Sada kao Evropske prestonice kulture. Vi Srbi iz Temišvara ste u našim srcima stalno, i to sam došao da vam poručim i u ime našeg predsednika Aleksandra Vučića. Srbija je snažna koliko smo mi spremni da sebe dajemo  za nju. Gde god da je ta naša Srbija, u Temišvaru, Budimpešti, Zagrebu, Njujorku, Sidneju, Torontu, ona mora da ima duboko utisnute stope Svetog Save. Jer srpski narod živi pod njegovim očima, pod očima koje nas podsećaju da nikada ne zaboravimo ko smo, odakle smo, koja nam je crkva, i vera naša – rekao je gradonačelnik u svojoj poruci srpskoj zajednici u Rumuniji.


Ovogodišnja proslava Dana Svetog Save u Temišvaru ima poseban značaj za srpsku zajednicu u Rumuniji s obzirom na to da je ove godine u parlamentu te zemlje usvojen zakon kojim je 27.januar - Dan Svetog Save proglašen za zvanični i zakonom priznati praznik u Rumuniji.

Izvor: Grad Novi Sad

Ostale vesti iz ove kategorije