RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Da li maske mogu da nas sačuvaju od infekcija i zagađenja?

Aleksandra Orlić | 29. januar 2020. | 15:53 | Zdravstvo

Da li maske mogu da nas sačuvaju od infekcija i zagađenja?

Ovih dana na subotičkim ulicama sve češće se mogu sresti oni koji na licu nose zaštitene maske. Istraživali smo da li nas ovaj vid zaštite zaista može sačuvati od respiratornih i virusnih infekcija, kao i od udisanja štetnih čestica neretko prekomerno zagađenog vazduha.

Stručnjaci objašnjavaju da maske mogu biti vrlo efikasne u zaštiti od respiratornih i virusnih infekcija i od aerozagađenja, ali samo onda kada se pravilno koriste i kada se ispoštuje njihova namena. U suprotnom, njihovo nošenje dodatno olakšava nastajanje bolesti i prodor štetnih čestica u organizam.

Interesovanje za nabavku zaštitnih maski poslednjih dana je u velikom porastu, a najčešći kupci su turisti koji u naš grad dolaze iz Azijskih zemalja. Trenutno je u apotekama pored takozvanih hiruških maski za jednokratnu upotrebu, po preporuci Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“, dostupan i jedan tip jednokratnih maski koje štite od aerozagađenja.

U bobri protiv zaraze i prenošenja respiratornih i virusnih infekcija, trajno nošenje jednokratnih maski nije adekvatno rešenje, već se moraju preduzeti i druge preventivne aktivnosti.

U narednim danima sugrađanima će pored zaštitnih maski za lice FFP2, u subotičkim apotekama biti na raspolaganju i one oznakom FFP3 koje sprečavanju inhalaciju čestica manjih od dva mikrona, dok će pak oni koji ove zime žele da izbegnu prehladu ili grip, to moći da učine uskoro dostupnim nano maskama.

Ostale vesti iz ove kategorije