RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

„Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija“

Aleksandra Orlić | 30. januar 2020. | 16:14 | Zdravstvo

„Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija“

Nacionalni dan bez dubanskog dima – 31. januar, ove godine obeležava se sloganom „Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija“, čime se skreće pažnja donosiocima odluka i javnosti na štetne posledice upotrebe duvana i izlaganja duvanskom dimu, kao i na neophodnosti promocije života u okruženju bez duvana i značaja prestanka upotrebe duvanskih proizvoda, sa posebnim akcentom na zaštitu mladih osoba.

Duvanski dim sadrži preko 7.000 različitih supstanci, među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna obolenja. U svetu svake godine usled upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu umre blizu osam miliona ljudi, dok su procene da će od 2,5 miliona odraslih korisnika nikotina u našoj zemlji, od štetnih posledica prevremeno umreti najmanje 15.000 ljudi. Upotreba duvana je povezana sa nastankom brojnih bolesti i gotovo da nema organa u ljudskom telu na koji duvan nema štetan uticaj.

U okviru obeležavanja ovogodišnjeg Nacionalnog dana bez duvana, ističu se i novi izazovi u kontroli duvana kao što su upotreba nargila i elektronskih cigareta među mladima. Posebno zabrinjava porast učestalosti istovremene upotrebe više duvanskih proizvoda kod mlađe generacije.

Centar za promociju zdravlja ZZJZ krajem prošle godinje raspisao je likovni konkurs, namenjen đacima osnovnih škola, koji su imali zadatak da svojim radovima „oslikaju“ život bez duvana. Najkreativnijim učenicima, uručene su simbolične nagrade.

 

U kategoriji učenika nižih razreda osnovne škole dobitnici su:

Prvo mesto - Antonia Sebenji, OŠ "Petefi Šandor" Hajdukovo, III razred

Drugo mesto - Kata Nađ Kanas, OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Subotica, II razred

 

U kategoriji učenika viših razreda osnovne škole dobitnici su:

Prvo mesto - Renata Kavai, OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Subotica, VI razred

Drugo mesto - Noemi Božić, OŠ "Sečenji Ištvan" Subotica, V razred

Treće mesto - Albert Arslani, OŠ "Matko Vuković" Subotica, VI razred

 

Posebna nagrada za strip - Filip Bogdanović, OŠ "Sečenji Ištvan" Subotica, VIII razred

 

Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, Doma zdravlja Subotica i Apoteka Subotica uz podršku Crvenog krsta Subotica i Društva za borbu protiv raka Grada Subotice, sutra će u Megamarketu 024 „Univerexport“, Segedinski put 80, u terminu od 9 do 12 časova, organizovati promotivnu akciju u kojoj će svi zainteresovani sugrađani moći da prekontrolišu faktore rizika i svoje zdravstveno stanje, kao i da dobiju savete i proizvode koji će im pomoći u prevazilaženju ove „loše navike“. Dok će od 13 časova u prostorijama Crvenog krsta Subotica, volonteri i lekari održati edukativne radionice za učenike srednjih škola, na temu „Prevencija bolesti zavisnosti - odolevanje socijalnom pritisku“ i „Reklame i sponzorstvo - medijska pismenost“.

Ostale vesti iz ove kategorije