RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Više dualnih profila u novoj školskoj godini

Marijana Tolimir | 4. februar 2020. | 15:38 | Društvo

Više dualnih profila u novoj školskoj godini

Đaci koji polaze u srednju školu ove godine imaće veći izbor profila po dualnom modelu obrazovanja, najavljeno je na sastanku na kom je definisam plan upisa za školsku 2020/2021. Godinu koji je održan u Regionalnoj privrednoj komori u Subotici.

U priču o dualnom obrazovanju uključio se, između ostalih, i subotički IT klaster, tačnije četiri kompanije iz klastera, koje učestvuje na profilu tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje koji je otvoren u Politehničkoj školi. Međutim, kako navode, potreba za kadrovima iz različitih informatičkih struka je daleko veća.

U subotičkim srednjim stručnim školama dualni model za sada je uveden na ukupno sedam obrazovnih profila. Trenutno se sprovodi prikupljanje izjava o spremnosti poslodavaca, kako bi se videlo šta je to što je potrebno na tržištu rada.

Sistemom dualnog obrazovanja trenutno je obuhvaćeno oko 240 đaka u četiri škole: Politehničkoj, Tehničkoj školi „Ivan Sarić“, Srednjoj ekonomskoj „Bosa Milićević“ i Hemijsko-tehnološkoj školi. Ova deca veći deo nastave pohađaju na radu u kompanijama, gde su plaćeni po satu koji iznosi 70 odsto od minimalne cene rada.

 

Ostale vesti iz ove kategorije