RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Otvoren Centar za vantelesnu oplodnju u Subotici

Marijana Tolimir | 6. februar 2020. | 15:25 | Zdravstvo

Otvoren Centar za vantelesnu oplodnju u Subotici

U subotičkoj Opštoj bolnici otvoren je Centar za vantelesnu oplodnju, koji je, kako su se saglasili nadležni, rezultat uske saradnje svih nivoa vlasti.

Na Otvaranje centra za vantelesnu oplodnju Subotica je čekala više od deset godina. Tim stručnjaka na čelu sa dr Radulovićem je spreman, a očekuje se da će u prvoj fazi rada ovde godišnje dolaziti između 40 i 50 parova, a procena je da vantelesna oplodnja može da podigne natalitet za 4 do 6 procenata.

Lokalna samouprava je prepoznala problem, te je tako iz gradskog budžeta u protekle tri godine uloženo 17,5 miliona dinara, istakao je gradonačelnik Bogdan Laban. Osim toga, podsetio je gradonačelnik, Grad je uz mere Republike i Pokrajine, doneo i svoje pronataliltetne mere.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković izrazio je uverenje da Centar u Subotici ostvariti svoju ulogu u regionu i šire i pomoći bračnim parovima da postanu roditelji. On je naglasio da je Pokrajina samo u ovoj godini izdvojila 650 miliona dinara za pronatalitenu politiku.

U Centar za vantelesnu oplodnju uloženo je 300.000 evra, kako u opremu, tako i u sam prostor i to zahvaljujući Pokrajinskoj vladi, Gradu Subitci, Vladi Mađarske i brojni donatorima, među kojima je bio Internacionalni klub žena iz Beograda koji je pre četiri godine donirao ultrazvuk vredan 50.000 evra.

Ostale vesti iz ove kategorije