RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Počela obuka za članove biračkih odbora

Sanda Mileusnić | 6. februar 2020. | 16:02 | Politika

Počela obuka za članove biračkih odbora

Obuka za stalni sastav članova biračkog odbora za predstojeće izbore počela je u ponedeljak, a do sada ju je prošlo 180 osoba. Subotica ima šest instruktora koji su zaduženi za obučavanje kontrolora, a svi koji ovu obuku ne prođu, neće moći da budu angažovani na dan izbora.

Obuke se, počev od trećeg februara, održavaju svakog ponedeljka, srede i četvrtka poslepodne u trajanju od četiri sata. Kandidati su raspoređeni u grupe od po 30, a dnevno obuku prođe njih 90. Sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela, a upravo u praktičnom delu do sada se pravilo najviše grešaka, koje su dovodile do pogrešnog utvrđivanja rezultata izbora.

Za obuku stalnog sastava za područje Subotice, zaduženo je šest instruktora, diplomiranih pravnika, dvoje ispred Gradske uprave, i još četvoro ispred Gradske izborne komisije.

Birački odbor ima veliku odgovornost, a to je da se stara o pravilnosti glasanja, obezbedi tajnost glasanja i da utvrdi rezultate volje građana na tom biračkom mestu.  

Gradski odbor SNS Subotica je u stalni sastav biračkog odbora delegirao preko 500 kandidata koji će biti angažovani na 103 biračka mesta, tokom izbora koji će se najverovatnije održati 26.aprila. Ova novina u izbornom procesu  treba da dovede do  njegovog unapređenja, poručuju iz SNS-a.

Obuke će se nastaviti tokom februara, i iz Gradske izborne komisije poručuju da su kandidatima koji su je sada prošli zadovoljni. Planirano je da oko 1000 kandidata iz našeg grada prođe ovu obuku.

Ostale vesti iz ove kategorije