RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Više stotina migranata protestovalo na Kelebiji

Marijana Tolimir | 7. februar 2020. | 13:31 | Društvo

Više stotina migranata protestovalo na Kelebiji

Nekoliko stotina migranata juče je protestovalo u međuzoni na Graničnom prelazu Kelebija-Tompa,  tražeći da ih mađarske vlasti puste u državu, zbog  čega je mađarska policija zatvorila prelaz.  U toku noći migranti su autobusima prebačeni u kamp na Preševu, a granica je od jutros ponovo otvorena.

Noseći transparente „Naša deca zaslužuju bolji život“, „Hvala Srbijo“ i „Mi smo izbeglice, a ne kriminalci“ juče oko 16 časova kolona od oko 300 migranata uputila se ka državnoj granici sa Mađarskom. Među njima i Ines iz Sirije sa porodicom. Poručuje da beži od rata i da njihova destinacije nisu ni Srbija, ni Mađarska, već Evropa, gde im je rodbina.

„Znate li šta znači rat? To je nešto strašno. Moja deca godinama ne idu u školu. Ne možemo više da čekamo u kampovima da dođemo na red. Ne mogu više da traćim život sebe i svoje dece. Došli smo mirno i želimo da pređemo granicu mirno, a ako nas odbiju, makar ćemo naš položaj staviti u centar pažnje.Umorni smo od svega,“ kaže ona.

Mađarska policija je žičanom ogradom pregradila međuzonu, zatvorivši tako granični prelaz sa Srbijom. Migranti su mirno protestovali, pokušavajući da ih nagovore otvore prelaz. Sporadično i u manjiom grupa ih je još pristizalo, a kako smo saznali, organizovali su se preko vatsap grupe.

"Sedeću ovde dokle god ne otvore prelaz. Šest meseci pokušavam da pređem, potrošio sam mnogo novca,“ poručio je Obejd iz Sirije.

„Pomozite nam, mi smo ljudska bića. Nemamo gde da živimo, nemamo državu. Tražimo rešenje za našu situaciju,“ očajan je Arbuhatim iz Jemena.

Oko 20 časova na Kelebiju je stigao ministar odbrane, Aleksandar Vulin, koji je poručio da neće biti dozvoljeno veće okupljanje. U tom momentu u međuzoni je bilo 320 migranata, od čega oko 50 žena i dece i jedna beba. On je istakao da su migrante izmanipulisale razne nevladine organizacije, ali da Srbiju niko neće ucenjivati.

Oko 5 ujutru migranti su autobusima prebačeni u prihvatni centar u Preševu, a Granični prelaz Kelebija-Tompa otvoren je jutros u 7 časova.

Ostale vesti iz ove kategorije