RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Potvrđen virus gripa u Subotici

Sanda Mileusnić | 7. februar 2020. | 14:54 | Zdravstvo

Potvrđen virus gripa u Subotici

U Subotici je juče potvrđen prvi slučaj gripa A podtipa H3N2. Institut za javno zdravlje Vojvodine dokazao je prisustvo ovog virusa u jednom uzorku uzetog od pacijenta s teritorije našeg grada.

Trenutna epidemiološka situacija gripa u Severnobačkom okrugu pokazuje da od početke godine  broj obolelih raste. Tokom prošle nedelje oboleo je do sada najveći broj ljudi  i radi se o incidenci od 200 na 100.000 stanovnika. Dijagnostika ovog oboljenja zasniva se na subjektivnoj proceni lekara, a juče je i zvanično potvrđeno prisustvo ovog virusa u našem gradu.

Grip AH3N2 ima nagli početak, i već u roku od nekoliko sati pacijent oseća slabost, glavobolju, bolove u mišićima, a sve ovo prati visoka temperatura od 39 ili više stepeni. Respiratorne smetnje javljaju se tek narednog dana.

Oboljenje traje nekoliko dana, najčešće pet i uglavnom prolazi bez komplikacija. U rizičnu grupu spadaju osobe starije od 65 godina, osobe sa hroničnim oboljenjem pluća, dijabetesom, gojazne osobe i trudnice, pa se njima kao vid prevencije preporučuje imunizacija protiv gripa. Zaštititi se možemo i redovnim pranjem ruku, provetravanjem prostorija i izbegavanjem kontakta sa osobama koje imaju respiratornu infekciju.

U saopštenju Pokrajinske vlade navodi se da je u Vojvodini registrovano pogoršanje epidemiološke situacije u vezi sa sezonskim gripom, a stepen aktivnosti virusa prešao je  prag srednjeg intenziteta. U utorak 11.februara, Pokrajinski sekreterijat za zdravstvo zajedno sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, izvršiće novu procenu situacije, a ukoliko trend incidencije i intenzitet aktivnosti virusa nastave da rastu, biće razmotrene dodatne mere kontrole negativnih posledica gripa.

Ostale vesti iz ove kategorije