RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Zelena fontana odlazi u istoriju, zameniće je modernija

Marijana Tolimir | 7. februar 2020. | 15:21 | Društvo

Zelena fontana odlazi u istoriju, zameniće je modernija

Nova parterna fontana biće izgrađena u skladu sa najnovijim tehnologijama i neće zahtevati posebno održavanje tokom zime, poručili su nadležni povodom početka radova na kompletnoj rekontrukciji Trga koji će trajatinarednih pola godine. Vrednost radova je 123,5 miliona dinara bez PDV-a.

U centru Subotice  već je treći dan radno. Zelena fontana odlazi u istoriju, a na njeno mesto doći će nova, parterna fontana. Građani posmatraju šta se dešava iza zaštitne ograde, a oni sa kojima smo razgovarali pozdravljaju rekonstrukciju Trga.

Prema rečima direktora Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, Predraga Radivojevića, prejekat za rekontrukciju fontane i Trga završen je krajem prošle godine, na inicijativu gradonačelnika Bogdana Labana. Kako ističe, jedan od ulaznih parametara za projektovanje upravo parterne fontane, bio je dopis  iz fabrike „Žolnai“ u kom su jasno naglasili da fontane te veličine kao što je Zelena, ne može adekvatno da se održava tokom zime.

Kako objašnjava jedan od projektanata, novo rešenje ispunjava sve zahteve, kako tehničke, tako i vizuelne, a tokom projektovanja konsultovane su sve relevantne ustanove i institucije. Ono što je možda najvažnije, nova fontana neće zahtevati posebnu zimsku zaštitu, a čitav trg će moći da se koristi za razne namene.

I dok će se oni delovi Zelene fontane koji nisu devastirani sa Trga preseliti u Gradski muzej, nova fontana proradiće početkom avgusta.

Ostale vesti iz ove kategorije