RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Hercegovačko veče okupilo zemljake s obe strane Drine

Marijana Tolimir | 10. februar 2020. | 13:28 | Kultura

Hercegovačko veče okupilo zemljake s obe strane Drine

Zavičajno udruženje „Hercegovina“ proslavilo je Dan udruženja i to po sedmi put. Kako poručuju Hercegovci iz Subotice, ovo je najbrojnija proslava do sada.

Hercegovci iz Subotice i Vojvodine tradicionalno su se okupili kako bi se podsetili zavičaja – uz muziku, igru, ali i hranu. Specijalno je za ovu priliku stigao je čuveni sir „torotan“ poslužen uz hercegovački krompir,  ali i hercegovačko vino. Za proslavu se tražila karta više, a kako kažu organizatori, da je bilo mesta, moglo je da se proda i duplo više.

Ono što čovek ponese iz detinjstva celog života ga čini čovekom, veli pesnik Pero Zubac, poreklom iz Nevesinja, koji kaže da mu je Vojvodina drugi zavičaj. Ističe da rado dolazi na hercegovačka druženja u Subotici.

Da su veze subotičkih Hercegovaca sa zavičajem neraskidive potvrđuju i gosti koji su došli s druge strane Drine. Grad Trebinje i Zavičajno udruženje „Hercegovina“ sarađuju dugi niz godina.

Na Hercegovačkoj večeri prisustvovao je i gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, koji je pozdravio skup.

U kulturno-umetničkom delu programa na zavičaj i običaje podsetili su ansambl narodnih igara „Jovan Dučić“ iz Trebinja, hor „Mironosnice“ i narodni guslar Nikola Kosović iz Trebinja, dok je za zabavni deo bio zadužen Bole bend.

Ostale vesti iz ove kategorije