RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Subotica u očima Tajlanđanke

Aleksandra Orlić | 10. februar 2020. | 15:41 | Društvo

Subotica u očima Tajlanđanke

U Gimnaziji „Svetozar Marković“, kao redovan đak, nastavu trenutno pohađa i jedna Tajlanđanka. Ona je u naš grad stigla putem programa Interkultura Srbija, koji je namenjen razmeni srednjoškolaca po celom svetu.

Na sever Bačke došla je u avgustu prošle godine i tu će ostati punih godinu dana. Subotica je, kako kaže, lep grad sa prijatnim i srdačnim ljudima.

Ijam nikada do sada nije napuštala granicu svoje matične zemlje, te je ovo putovanje za nju predstavljalo veliki izazov, koji svakim korakom sve više savladava.

Tokom boravka u našem gradu, sedamnaestogodišnja Tajlanđanka, smeštena je u kući svoje školske drugarice Ivone Kurai, čija porodica je po prvi put ušla u program Interkulture, u ulozi domaćina.

Zahvaljujući svojoj radoznalosti i entuzijazmu Ijam svakim danom, saznaje sve više o srpskoj kulturi, jeziku i običajima, te sa drugima nesebično deli sve ono što krasi jugoistočnu azijsku zemlju iz koje dolazi. Drugari iz učeničke klupe sa Prirodno-matematičkog smera, kao i profesori, za nju imaju samo reči hvale.

Program Interkultura u našem gradu sprovodi se već sedam godina unazad, tokom kog su u Subotici boravili učenici iz Čilea, Belgije, Italije, Rusije, Nemačke i Tajlanda, dok su naši srednjoškolci odlazili na đačku razmenu u zemlje poput Španije i Meksika.

Ostale vesti iz ove kategorije